Şimdi hepsini bir potada eritip kendime ve Mercan'ıma göre bir plan oluşturma zamanı.
Uyku eğitimi için doğru ay hangi ay ?
Doktorumuza uyku eğitimine ne zaman başlamalıyız diye sorduğumuzda "aslında her zaman uyku eğitimi verebilirsiniz, memede uyutmayın, yatağına tam uyumadan koyun ve piş pişleyerek uyutun" diyordu. Bu aslında sanırım bütün uyku eğitimi tekniklerinin ortak olarak söyledikleri temel nokta. Kimisi sandalye diyor, kimisi sarıp sarmala diyor, kimisi yatır kaldır diyor ama temelde aman ha memede uyutmayın diyor.
Doktorumuz sadece 7.aydan önce ağlatmayın diyordu.
Kim West yönteminin, 6. aydan sonra uygulanmasını tavsiye ediyor ama önceki aylar için de bebeği yatağa uykulu koymayı öneriyor.
Tracy Hogg ise 4. aydan itibaren Yatır kaldırı uygulamayı öneriyor.
Uyku eğitimi planım
Benim planım 4.aylık olduğuna göre Yatır Kaldırı denemek; muvaffak olamazsam, 6. aydan sonra Kim West veya çok zorda kalma durumunda şimdiye kadar adını anmadığım Ferber'i değerlendirmek. (Ferber bebeğinizi odada ağlamaya bırakmanıza dayanan bir yöntem olduğu için şu anda bana hiç yakın gelmeyen bir yöntem, ancak anne olunca anladım ki olmaz olmaz )
Ancak yatır kaldır'ı tam olarak uygulayabilmem için önümde birkaç engel var.
1- Mercan için EASY rutininde önerildiği şekilde 4 saatte bir beslenmek pek olası değil. Emme konusunda tamamen onun beni yönlendirmesine izin veriyorum. Bazen 4 saat dayandığı da oluyor (genelde uykuda) uyanıkken ise 2 saati zor bulduğumuz zamanlar da oluyor.
2 - Yine EASY'e göre uyanır uyanmaz beslemek gerekiyor, Mercan'ı ise uyandığında emzirmekle beraber uyumadan evvel de emziriyorum. Bunun birkaç sebebi var.
- Uyumamak için direnirse acaba acıktı da mı uyumuyor diyip uyutma çabalarımın sonunda emzirmeye karar veriyorum ve genelde de memede sızıyor. Bunu engellemek adına emin olmak için uykuya gitmeden önce emziriyorum.
- Yaşadıklarımdan deneyimlediğim kadarıyla emmeden uyursa 45.dakikadan 1,5 saatlik uykuya geçirmekte yeterli direnci gösteremiyorum. Acıkmış olabilir mi diye.
3 - Tekim. Gündüzleri evde tekim. Akşam uykusuna genelde baba gelmeden yatırmış oluyorum. Geceleri de eşimin kalkmasına gönlüm razı olmuyor. Tam zamanlı çalışıyor. Bir de o ne kadar uyutmaya da çalışssa bizim kız annnneee diye ağladığında ne o direnebiliyor ne de ben. Hemen yanlarında bitiveriyorum. Bu konuda da direncim az.
Memede uyutmak
Şimdi bu memede uyutma mevzusuna gelelim. Memede uyuyan bebek bir kere tadına doyulmayan tatlılıkta. Birkaç aylık bebeğinizi dürtmek ve uyandırmak içinizden gelmiyor. Hem de anneye çok kolaylık sağlayan bir uyutma şekli. Karnı tok olan minik yavru, anne kokusuyla rüyalar alemine hiç zahmetsiz uçuveriyor. Ama burada yeterli derecede direnç göstermez, bilakis bunu teşvik ederseniz bir bakmışsınız bebeğiniz buna alışıvermiş. Alışmasının ne zararı var ?
- Bir kere her zaman uyuyakalmayabilir. Şahsen her seferinde kesinlikle uyuyacağını bilsem ben çalışmayan ve tüm zamanını bebeğine ayırmaya gönüllü bir anne olarak bu uyku mevzusuna hiç kafa yormaz, uyku öncesi sunardım memeyi.
- Kendi kendine uyumayı öğrenmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Kendi başına halletmesi gereken ilk konu bu. Okuduğum bir kitapta uyku eğitiminin bebeği gereksiz yere fazla strese sokabileceğini söylüyordu. (Bkz:Bebeğinizin beyin eğitimi) Bu bana çok mantıklı gelmedi. Bana göre kendini sakinleştirmeyi ve uyuyabilmeyi öğrenmeleri önemli. Düzenli ve mutlu uykular uyumaları için de bunun gerekli olduğunu düşünüyorum
- Memeyi eninde sonunda bırakacak, o zaman daha büyük ve yeniliklere kapalı olacak, bebek ne kadar küçük olursa alışkanlıklarını değiştirmek daha kolaylaşacaktır.
- Gece sık sık kalkıyor ve piş pişle kucakta sallamayla ya da başka herhangi başka bir yöntemle uykuya yeniden dalması zorlaşıyor (bizde hiç mümkün olmuyor)
Öncelikler ve Melez Uyku Eğitimi Planım
Problemlerimizi sıralıyorum:
1- Kucakta sallamadan uyumuyor
2 - Ne zaman uyutmam gerektiğini kestiremiyorum, uykusu gelmiş gibi dursa da uyutmaya çalışınca uyumuyor
2 - Memede uyumak istediği zaman tillahi gelse başka yöntemle uyumuyor.
3 - Gündüz uykuları 45 dakika sürüyor.
4 - Gece 3-4 saatte bir uyanıyor ve emmeden uyumuyor.
Huff... Baya işimiz var. Öncelik olarak 1 ve 2 nolu maddeyi ele almaya karar veriyorum. Bu 2 maddeyi çözdüğüm zaman diğer maddelere etkisine bakıp tekrar ele alacağım.
Hedeflerim :
- Tracy Hogg'un EASY'sini kendimize göre uyarlayacağım. Sadece kalktığında değil uyumadan önce ya da aktivite zamanında da acıkırsa emzireceğim. Kalktığı zamanki emzirmesinin verimini artırmaya çalışacağım ki sonrakilere az ihtiyaç duysun.
- 45. dakikada uyanmanın önüne geçmek için 35-40. dklarda odasına girip baş ucunda nöbet tutacağım. Kıpırdandığı anda patapatla 1,5 saate uzatmasına yardım etmeye çalışacağım.
- Mercan artık 4,5 aylık olduğu için 4 saatlik easy rutininin sadece uyku kısmını uyarladığımı düşünürsek, sabah 7 de kalktığı durumda ortalama şöyle bir uyku düzeni olmasına çalışacağım :
7: Uyanış
9:Sabah Uykusu (1,5 saat sürmeyebilir, ilk uyku olduğu için 45 dakika sürerse Y/K ile uzatmaya çalışıcam ama 15 dakikadan fazla uğraşmıycam uzatmak için)
13: Öğle uykusu (1,5 saat olması için 20 dk uğraşacağım)
16:30:Akşamüzeri kestirmesi (bunu uyumak için çok diretirse, emzirerek ya da pusette uyutmayı deneyeceğim. uyumazsa ASLA sallamayacağım, atlayacağım uykuyu. 30 dk deneyeceğim.
Ve çalan müzik. Rocky serisinin Eye of the tiger'ı. Kim tutar beni!
http://fizy.com/song/survivor-eye-of-the-tiger/1teubu
Haydi bana kolay gele!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder